Pembe Göl Tarihi ve Özellikleri
19 Haziran 2024

Pembe Göl Tarihi ve Özellikleri

Pembe Göl (Hillier Gölü)

Pembe rengi ile görenleri kendine hayran bırakan Hillier Gölü, okyanustan ince bir kumsal ve yeşilliklerle ayrılan, yaklaşık altı yüz metre uzunluğunda bir doğa harikasıdır. İlk kez görenler pembe rengin bir göz yanılsaması olduğunu düşünse de, pembe gölden bir bardak su aldıklarında rengin kalıcı olduğunu ve hala pembe kaldığını fark ederler. Yukarıdan bakıldığında, parıldayan Hillier Gölü'nün pembe görüntüsü dikdörtgen bir pasta şeklinde tatlı kremaya veya çocukların çok sevdiği çilekli süte benzetilir. Pembe renkli bu göl, Middle Adası'nın gür ormanlarıyla kaplanmış sahillerine beklenmedik bir renk cümbüşü katmakta ve insanlarda hayranlık uyandırmaktadır. Middle Adası, Batı Avustralya'nın güney kıyıları boyunca uzanan birçok küçük takım adasını oluşturan yüzlerce ufak adadan biridir.

Hillier Gölü'nün Tarihçesi

Hillier Gölü'ne ait ilk kayıtlar, 1802 yılına kadar uzanmaktadır. İngiliz denizci ve hidrograf Matthew Flinders, Sidney'e doğru ilerlerken bu adayı görmüş ve uğramıştır. Flinders'ın ziyaretinden sonra adaya iş ve ticari amaçlarla kısa süreli gelenler olmuştur. 1820'li ve 1840'lı yıllar arasında balina ve fok avcıları adaya yerleşmiştir. Ayrıca 20. yüzyılın başlarından itibaren Hillier Gölü'nde tuz çıkarılmıştır. Ancak bu tuz üretimi sadece on yıl sürmüş ve o tarihten itibaren adaya ve pembe göle çok uğrayan olmamıştır.

Hillier Gölü'nün Bilimsel İncelemesi

1950'li yıllarda, Hillier Gölü'nün tuzlu sularında araştırma yapan birkaç bilim insanı, Dunaliella salina adında bir tür su yosunu bulmayı ummuşlardır. Bu yosunlar, çok tuzlu sularda kırmızı renk pigmenti üretir ve Avustralya'nın Esperance Gölü gibi diğer pembe ve muhteşem renkli göllerine renk katmaktadır.

Hillier Gölü'nün Özellikleri

Bu tuzlu ve sığ olan pembe göl, yaklaşık altı yüz metre genişliğinde olup, fırtınalı denizlerden çok bir masal ülkesine aitmiş gibi görünmektedir. Okaliptüs ve Cajeput ailesinden olan, Avustralya'ya özgü ağaçlarla kaplı yemyeşil bir bölgeyle kuşatılmış olan Hillier Gölü'nün etrafı beyaz tuz halkalarıyla çevrilidir. Okyanusun derin mavi sularından dar bir kumul şeritle ayrılmaktadır. Dünyada tek olmayan pembe gölün bir başka örneği de Batı Afrika'nın Senegal ülkesinde bulunmaktadır. Dakar'a otuz beş kilometre uzaklıktaki Retba Gölü, pembe rengi nedeniyle çilekli süt görünümündeki renginden dolayı pembe göl olarak da anılmaktadır. Dünya mirasları arasında yer alan Retba Gölü, her gün binlerce turisti ağırlamaktadır.

Retba Gölü ve Tuz Üretimi

Senede yaklaşık yirmi dört ton tuzun çıkarıldığı bu gölde, tuz üretimi makineler olmadan insan gücü ile yapılmaktadır. Tuz tepeleri pembe gölün hemen bitiminde yükselmektedir. Pembe göl olarak adlandırılmasının nedeni, güneş enerjisi kullanarak bakterilerin pembe pigment üretmesidir. Göldeki bakteri dışında başka bir canlı yaşamamaktadır.

Haritada Pembe Göl

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sapanca Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Sapanca Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Yarışlı Gölünün Özellikleri Nelerdir?

Yarışlı Gölünün Özellikleri Nelerdir?

Bursa İznik Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Bursa İznik Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Büyükçekmece Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Büyükçekmece Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Türkiye’deki Baraj Gölleri

Türkiye’deki Baraj Gölleri

Güncel

Erçek Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Erçek Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Güncel

Ulubat Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Ulubat Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Güncel

Azap Gölü Konumu ve Özellikleri

Azap Gölü Konumu ve Özellikleri