Eğirdir Gölü, Türkiye'nin Isparta il sınırları içerisinde bulunan en önemli göllerden birisidir. Eğirdir Gölü, günün her saatinde ve her mevsiminde farklı bir renk alır. Ayrıca, Türkiye'de bulunan ikinci en büyük tatlı su gölüdür. Eğirdir Gölü, büyük bir biyolojik çeşitlilik açısından önde gelen yerlerden biridir. Türkiye'de bulunan 454 kuş türünden 225'ine Eğirdir Gölü ev sahipliği yapmaktadır. Ev sahipliği yaptığı kuş türlerinin yanı sıra, Eğirdir Gölü balıkçılık, tarım ve içme suyu temini konusunda önemli bir yer tutar. Gölde yetiştirilen sudak ve kerevit türleri ihraç edilerek büyük ekonomik katkı sağlamaktadır. Oluşumu ve YapısıEğirdir Gölü'nün oluşumunda karstik yapı baş rol oynamaktadır. Ana kalker üzerinde yer alan çöküntü oyuklarının birbiriyle birleşmesiyle oluşmuştur. Eğirdir Gölü, 517 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Türkiye'nin dördüncü büyük gölüdür. Doğu-batı uzunluğu 10-15 km arasında değişirken, kuzey-güney uzunluğu 50 km'dir. Eğirdir Gölü, yaklaşık 3309 kilometrekarelik bir havzanın suyunu toplamaktadır. Gölde deniz seviyesinden 916 metre yükseklikte bulunur. Ortalama derinliği 12 metre olup, yer yer 16.5 metreyi bulmaktadır. Beslenme KaynaklarıEğirdir Gölü, yer altı kaynak suları ve çevrede bulunan akarsu ve pınarlardan beslenmektedir. Bu akarsu ve pınarlar: Kanlı Palamut Pınarı, Karaot Avlığı Pınarı, Koca Pınar ve Havutlu Pınarlarıdır. Eğirdir Gölü, kuzeyden güneye doğru uzanır. Gölün etrafında bulunan sarp kayalar ve çevresinin ormanlık olması çok hoş bir görüntü oluşturmaktadır. Doğal Sit AlanıEğirdir Gölü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün aldığı ortak karar ile Haziran 1996'da doğal sit alanı ilan edilmiştir. Gölde, Eğirdir'e bir kara yolu ile bağlanmış iki küçük ada bulunmaktadır. Bu adalar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Can AdaEğirdir ve Yeşilada arasında yer almakta olan bu 7000 metrekarelik adacık, içerisinde yerleşim yeri olmayıp, çadır, karavan ve piknik alanı turizmi olarak kullanılabilmektedir. 1 Şubat 1933'te Atatürk'ün Eğirdir'i ziyareti sırasında Belediye encümeni kararı ile kendisine hediye edilmiştir. Daha sonrasında Atatürk'ün mirasçılarından da Eğirdir Belediyesi'ne geçmiştir. Yeşil AdaEğirdir'in en güzel turizm bölgesi olan bu ada, doğal güzelliklerin yanı sıra, Aya Stefanos Kilisesi gibi tarihi zenginlikleri bünyesinde barındırmaktadır. Yerli ve yabancı turistlere hizmet veren balık lokantaları ve ev pansiyonculuğu yapılmaktadır. Eğirdir Gölü, misafirlerini bütün güzellikleriyle karşılamakta ve gelen ziyaretçilerini en güzel şekilde ağırlamaktadır. Ekstra Bilgiler
Haritada Eğirdir Gölü |
Eğirdir Gölü'nün günün her saatinde ve her mevsiminde farklı bir renk alması gerçekten doğru mu? Bu durum gölün biyolojik çeşitliliğini etkiliyor mu?
Cevap yazEfil, Eğirdir Gölü'nün günün her saatinde ve her mevsiminde farklı renklere bürünmesi, gölün su kalitesi, derinliği, gökyüzündeki bulutlanma durumu ve güneşin açısı gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Bu durum estetik açıdan çok hoş görünse de, biyolojik çeşitliliği doğrudan etkilemez. Ancak, su kalitesinde meydana gelen değişiklikler ve kirlilik, biyolojik çeşitliliği etkileyebilir. Gölün renk değişiminin doğal sebeplerden kaynaklanması durumunda, biyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz bir etkisi olması beklenmez.